Objasnili zašto
56

SAD otkrile da je Iran od njih službeno tražio pomoć u potrazi za Raisijevim helikopterom. Odbili su

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Države su u ponedjeljak rekle da nisu bile u mogućnosti, uglavnom zbog logističkih razloga, da prihvate iranski zahtjev za pomoć nakon pada helikoptera tokom vikenda u kojem je stradao predsjednik Ebrahim Raisi i šef iranske diplomatije.

Rijetki zahtjev Irana, koji Sjedinjene Države i Izrael vidi kao svoje glavne protivnike, objelodanio je State Department na brifingu za novinare.

"Iranska vlada nas je zamolila za pomoć. Jasno smo im stavili do znanja da ćemo ponuditi pomoć, kao što bismo to učinili kao odgovor na svaki zahtjev strane vlade u ovakvoj situaciji", rekao je portparol Matthew Miller novinarima.

"Na kraju krajeva, uglavnom iz logističkih razloga, nismo bili u mogućnosti da pružimo tu pomoć", rekao je Miler, ne objašnjavajući detalje.

Spaljene olupine helikoptera koji se srušio u nedjelju u kojima su bili Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian i šest drugih putnika i članova posade pronađeni su rano u ponedjeljak nakon noćne potrage u mećavi.

Upitan da li je zabrinut da bi Teheran mogao okriviti Washington, američki ministar odbrane Lloyd Austin je rekao: "Sjedinjene Države nisu imale nikakvu ulogu u toj nesreći."

"Ne mogu spekulisati o tome šta je moglo biti uzrok", dodao je.

Inače, smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana nastala je kao rezultat "tehničkog kvara" helikoptera kojim su letjeli, prenijeli su jučer iranski mediji.