Svijet
0

SAD: Demokrati smatraju da je Irak veća greška od Vijetnama

FENA
Harry Reid; Foto: AFP
Harry Reid; Foto: AFP
Součeni s neuspjehom svoje parlamentarne inicijative o okončanju sudjelovanja američke vojske u iračkom ratu, američki demokrati, koji imaju većinu u Kongresu, najavili su niz novih akcija, ocjenjujući da je invazija na Irak bila "veća vanjskopolitička greška" od Vijetnamskog rata.

"Ovaj rat je ozbiljna stvar i uključuje najveću vanjskopolitičku grešku u historiji ove države", rekao je TV mreži CNN demokratski senator Harry Reid, navodeći kako Amerikanci sada moraju naći način da se izvuku iz jame u koju su upali.

Poređenje s ratom u Vijetnamu upotrijebio je i republikanac Chuck Hagel, koji je plan Georgea W. Busha da pošalje još najmanje 21.500 vojnika u Irak nazvao najvećom greškom američke vanjske politike još od vijetnamskog sukoba.

Bijela kuća, međutim, nije direktno reagirala na ovakve prozivke, objašnjavajući da je svrgavanje režima Saddama Husseina bilo izuzetno važno te da, uprkos što se u Iraku vode ozbiljni sukobi, povlačenje ne predstavlja ozbiljno rješenje.

Bush je dobio nekoliko dana za predah od agresivnih napada demokrata, pošto je njihova inicijativa da kroz Senat proguraju rezoluciju kojom se njegova najnovija iračka inicijativa opisuje kao greška, za dlaku propala zahvaljujući još uvijek relativno ujedinjenim republikancima.

Demokrat Carl Levin je najavio da će buduća inicijativa te stranke biti usmjerena na ograničavanje širokih ovlaštenja u vođenju rata u Iraku, koja je Bush dobio od Kongresa još 2002. godine, usmjeravajući zadatke američkih tupa na obuku Iračana radije nego na borbene zadatke.

Usprkos neuspjehu u Senatu, demokrati smatraju da je njihov prijedlog rezolucije postigao željeni uspijeh s obzirom na to da su za nju glasala 54 senatora, uključujući sedam republikanaca, što je, ipak, bilo za četiri glasa "kratko" od potrebne većine.

Ograničenja će, kako navode demokrati, biti usmjerena i na 93 milijarde dolara koje je za raspoređivanje novih vojnika zatražio Bush, pri čemu se protivnici njegove politike uzdaju da će, finansijskim i političkim potezima, uspjeti da spriječe raspoređivanje svježih trupa u Irak.