Svijet
0

SAD bi s Rusima sporazum o odnosima dok Bush nije otišao

FENA
Administracija predsjednika Georgea W. Busha nastoji uvjeriti ruskog predsjednika Vladimira Putina da potpiše dugoročni sporazum o odnosima dviju zemalja, uz tvrdnju da će to biti teže postići s budućim šefom Bijele kuće, piše u ponedjeljak Financial Times.

Američki zvaničnici, piše list, kažu da bi sadašnji kandidati za to mjesto - John McCain, Hillary Clinton i Barack Obama - koji svi kritiziraju Rusiju u svojim kampanjama, mogli biti neprijatniji pregovarači s Moskvom od Busha koji odlazi.

Financial Times navodi da je ovaj prijedlog upućen Vladimiru Putinu tokom posljednjeg boravka državne tajnice Condoleezze Rice i ministra odbrane Roberta Gatesa u Moskvi.

List napominje kako nije isključena mogućnost da se dva čelnika sastanu na još jednom samitu prije nego što Putin u maju formalno napusti dužnost ruskog predsjednika.

Mada ovaj susret još nije dogovoren, na njemu bi, piše Financial Times, trebalo da bude utvrđen okvir za obnovu saradnje u nizu oblasti, nakon višegodišnjih zategnutih odnosa dviju zemalja, u prvom redu zbog planiranog razmještanja američkoga odbrambenog raketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

Posljednje ponude američkih zvaničnika su na tome planu donekle odobrovoljile Moskvu, ali Rusija i dalje insistira na zajedničkom odbrambenom projektu s Amerikancima i Evropljanima, čiji bi cilj bilo odvraćanje prijetnje ne samo iz Irana već i od država i terorističkih grupa koje su u stanju da se domognu nuklearnog oružja, piše Financial Times.