Dmitrij Medvedev
0

"Šaakašvili je 'persona non grata' u Rusiji"

FENA
Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u srijedu kako ne namjerava da ima bilo kakvog posla s gruzijskim predsjednikom Mihailom Šaakašvilijem, koji je odgovoran za napad na Južnu Osetiju 2008. godine, javile su ruske novinske agencije. - S aktuelnim predsjednikom Gruzije lično nikakvog posla neću imati. On je za Rusku Federaciju persona non grata, rekao je predsjednik Rusije na zajedničkoj pres-konferenciji u Moskvi s predsjednikom otcijepljene gruzijske autonomne republike Abhazije Sergejom Bagapšom.

Medvedev je dodao da "gruzijski narod treba sam da u okviru ustavnih državnih procedura odluči ko može da upravlja njegovom državom i ko je u stanju da dovede Gruziju do progresa i normalnih prijateljskih odnosa sa susjednim zemljama - i s Ruskom Federacijom i s Abhazijom", prenosi Itar-Tass.

Ruski predsjednik je ocijenio i da će se Moskva "prije ili kasnije" vratiti normalnim odnosima s Gruzijom jer "drugačije i ne može da bude".

  • Težak sukob (u 2008. godini) ne može da pokvari te odnose, kazao je Medvedev, dodajući da je za taj konflikt u potpunosti odgovoran Šaakašvili.

Predsjednik Rusije je rekao da aktivnosti Šaakašvilijevog režima treba da dobiju "adekvatnu pravnu ocjenu".

  • Prolivena je krv, poginuli su ljudi, to je van svake sumnje zločin koji treba da dobije odgovarajuću pravnu ocijenu, rekao je Medvedev, dodajući da je "politička ocjena nedvosmislena, bez obzira na različite pokušaje koje preduzima gruzijska strana".

Rusija i Abhazija - čiju je nazavisnost Moskva priznala 26. augusta 2008., poslije razgovora Medvedeva i Bagapša u srijedu su potpisale deset sporazuma o saradnji, uključujući i o ruskoj vojnoj bazi na abhaškoj teritoriji.

Saopćeno je i da su u pripremi za potpisivanje još 22 bilateralna sporazuma.