Svijet
0

S. Koreja lansirat će satelit između 4. i 8. aprila

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je obavijestila međunarodnu organizaciju da će lansirati satelit u svemir između 4. i 8. aprila, saopćila je Južna Koreja u četvrtak, dajući vremenski okvir lansiranja za koje susjedne zemlje sumnjaju da je zapravo testiranje raketne tehnologije.

Zvaničnik u južnokorejskom ministarstvu za pitanja kopna, mora i saobraćaja izjavio je u četvrtak da su zvaničnici potvrdili Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO) da je Sjever obavijestio tu organizaciju o datumu lansiranja, javio je AP.

Zvaničnik Do Myung-hwan izjavio je da je Sjeverna Koreja također obavijestila IMO da će lansiranje biti obavljeno u pravcu istoka.

IMO, čije je sjedište u Londonu, nije mogao odmah komentirati te navode jer još nije bio počeo radti u četvrtak ujutro.

Južna Koreja, Japan i SAD vjeruju da će lansiranje satelita zapravo predstavljati testiranje raketne tehnologije, što bi bilo kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. koja zabranjuje Pjongjangu aktivnosti na testiranju balističkih projektila.

Osim toga, sjevernokorejska Centralna novinska agencija ranije je javila da je ta zemlja obavijestila IMO kao i Organizaciju za međunarodnu civilnu avijaciju i ostale o "neophodnoj informaciji za sigurnu navigaciju aviona i brodova" u jeku priprema za lansiranje.

U toj vijesti se ne spominje kada će lansiranje biti obavljeno, ali je Južna Koreja navela vremenski okvir od četvrtog do osmog aprila, potvrđujući izvještaj novinske agencije Yonhap.