Svijet
0

Ryongchon: Stotine kvadratnih metara sravnjeno s zemljom

NINA
Među 154 poginule osobe u eksploziji u Ryongchonu bilo je i djece, a procjenjuje se da je 1.300 osoba ozlijeđeno, objavili su u subotu na konferenciji za novinare održanoj u Pekingu dužnosnici Crvenog križa nakon što su dobili izvještaj s mjesta eksplozije.

“Mjesto eksplozije izgleda kao da je tuda prošla vatrena kugla”, rekao je novinarima John Sparrow, glasnogovornik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Dodao je i da je škola u potpunosti uništena, a da je još 129 javnih zgrada, uključujući bolnice, devastirano ili oštećeno. Područje od nekoliko stotina kvadratnih metara je “sravnjeno s zemljom”, a komadi uništenih objekata letjeli su i do tri kilometra od mjesta eksplozije. Humanitarni radnici su rekli da su sjevernokorejske službe već bile pretražile većinu područja zahvaćenog eksplozijom prije nego što su oni stigli.

Inače, sjevernokorejski dužnosnici objavili su da je eksploziju prouzročio ljudski faktor, pogreškom koja je dovela do sudara dvaju vozova koji su prevozili naftu i vještačko đubrivo na bazi amonijak nitrata.

Kako javljaju mediji u Južnoj Koreji, sjevernokorejski televizijski informativni programi objavili su šturo saopštenje, bez navođenja broja žrtava, te da su mjesto eksplozije posjetili strani diplomati i humanitarni radnici.