Drugi dan sastanka
0

Ruskim novinarima zabranili ulazak na Macronov press, reagovala Zaharova

V. K.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Na Samitu G20 koji se održavao u Indiji dogodio se i skandal u kojem su učestvovali ruski novinari.

Naime, nekoliko ruskih novinara, uključujući i novinarku koja je i ranije ocijenjena kao jedna od najvećih zagovaratelja Putinove politike Ekatarina Nadolskaja, željeli su prisustvovati konferenciji za mediju koju je Macron organizovao u Delhiju.

Međutim, pripadnici obezbjeđenja nisu im dozvolili ulazak na konferenciju nakon čega je Nadolskaja ušla u raspravu sa jednim od članova Macronovog tima.

"Zbog čega mi ne možemo prisustvovati Macronovoj konferenciji. Zašto se ne dozvoljava ulazak ruskim novinarima na konferenciju. Samo nama. Zašto ostali mogu ući. Ovo je diskriminacija", rekla je Nadolskaja.

Na njeno pitanje član obezbjeđenja je odgovorio kako ne može navesti tačan razlog zašto je donesena takva odluka.

Povodom incidenta oglasila se i glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova koja je odluku da se zabrani ulazak ruskim novinarima ocijenila skandaloznom.

"Takva politika, prožeta lažima, arogancijom i kompleksom isključivosti, u konačnici će djelovati protiv svojih zagovornika. To što se dogodilo smatramo eklatantnom manifestacijom rasizma i agresivnog nacionalizma", rekla je Zaharova.

Poručila je kako Pariz nastavlja provoditi politiku "lova na vještice".

"Pariz, pored otvaranja lova na vještice u svom informacionom prostoru i uništavanja ruskih emitera u javnoj sferi, sada svoje nepoštovanje pluralizma mišljenja i medijskih prava izvozi izvan kolektivnog Zapada", ističe Zaharova.

Poručila je kako se predstavnici 11 francuskih medija i dalje mogu akreditovati za događaje koje organizuje Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

"Niko nije spriječio dopisnika AFP-a da sa snimateljem prisustvuje današnjoj konferenciji za novinare ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova", zaključila je Zaharova.