Svijet
0

Ruskim diplomatima predata nova varijanta rezolucije Kosova

FENA
Novi prijedlog rezolucije o Kosovu, koji su pripremile zapadne zemlje, predat je u srijedu ruskim diplomatima a u ponedjeljak bi mogao biti distribuiran svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a s izgledima da se stavi na glasanje iduće sedmice, javila je sinoć agencija Itar-Tass iz sjedišta UN-a pozivajući se na "informirane izvore".

Inovirana varijanta prijedloga rezolucije, do koje su došli novinari, predviđa provođenje četvoromjesečne runde "intenzivnih pregovora" predstavnika Srbije i Kosova, uz posredovanje UN-a, s tim da se pokuša doći do "zajedničke pozicije", javila je ruska državna agencija.

U obnovljenom prijedlogu "sadržano je pozivanje na Rezoluciju 1244 VS UN iz 1999. godine, koju su svih ovih godina diplomati ocjenjivali kao ugaoni kamen za rješavanje kosovskog pitanja".

"Ta rezolucija pretpostavlja da strane treba same da se dogovore među sobom o statusu Kosova, što se do sada nije dogodilo", a "daleko je od završetka i predviđeni proces ispunjenja međunarodnih standarda, između ostalog o vraćanju srpskih izbjeglica", piše agencija.

Zbog toga "s tačke gledišta Rusije, Rezolucija 1244 ne može se smatrati ispunjenom i prijevremeno je govoriti o njenom faktičkom anuliranju, što je u suštini bilo predviđeno prethodnom varijantom prijedloga 'zapadnjka'", ističe Itar-Tass.

Za razliku od prethodne varijante rezolucije, nova ne podrazumijeva da u slučaju neuspjeha četvoromjesečnih pregovora automatski stupa na snagu plan specijalnog izaslanika UN-a Ahtisaarija, faktički usmjerenog na davanje nezavisnosti pokrajini.

Prijedlogom se "samo 'potvrđuje spremnost" Vijeća sigurnosti da "ponovo razmotri situaciju u svjetlu tih pregovora", navela je ruska agencija, a prenio Tanjug, podsjećajući da su pokušaji da se uspostave vremenski okviri za rješavanje statusa "od samog početka izazivali oštro neslaganje Rusije, koja ih je smatrala neprihvatljivim".