Nakon napuštanja Osla
10

Ruski "kit špijun" sada je u švedskim vodama

D. B.
Beluga kit za kojeg se smatra da je "ruski špijun" ušao je u švedske vode, saopćila je organizacija OneWhale, koja štiti zdravlje i dobrostanje životinja.

Kit nazvan Hvaldimir je privukao pažnju 2019. godine nakon što je uočen sa specijalno izrađenim pojasom koji je sadržavao nosače kamere, a vjeruje se da je životinju trenirala ruska vojska.

"Nakon što je nekoliko godina plivao duž norveške obale, Hvaldimir je sada u vodama Švedske. Napustio je opasne vode Osla i premjestio se u Švedsku. Impresionirani smo koliko se Šveđani brinu za njega. Odmah su nas kontaktirali kada je stigao, a čak su i zatvorili most kako bi ga zaštitili. Međutim, on je i dalje ranjiv jer je Švedska gusto naseljena zemlja, no zahvalni smo švedskim vlastima na brzoj reakciji", saopćeno je iz organizacije OneWhale.

Kit se obično zadržava kod farmi gdje može lako hvatati ribu i hraniti se. Također, poznat je po tome što slijedi čamce i igra se s ljudima. Njegov dolazak u vode oko Osla je predstavljao rizik da bi se mogao povrijediti zbog češćeg kontakta s ljudima.

Pojas koji je nosio sadržavao je dva nosala za GoPro kamere, a na njemu je navedeno da je riječ o opremi u vlasništvu Sankt Peterburga.