Značajan napredak
203

Ruski blogeri i američki general saglasni: Ukrajinci su probili glavne ruske odbrambene linije

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Mark Milley, načelnik Združenog štaba američkih oružanih snaga, rekao je kako se čini da su ukrajinski borci prodrli kroz ruske linije u Zaporožju, a to su potvrdili i brojni ruski vojni blogeri.

"Postoji sve više znakova da su ukrajinske snage probile prvu linije ruske obrane duž dijela južne crte fronta u regiji Zaporizhzhia i šire svoj opseg u smjeru strateškog grada Tokmaka", rekao je Milley.

Ruski vojni blogeri su potvrdili, za njih, sumornu sliku situacije na prvoj liniji u južnoj Ukrajini.

Konkretno, blogeri izvještavaju da oružane snage Ukrajine na jugu napreduju prema Novoprokopivki (to je u petak potvrdio Glavni štab), a također su pokrenule paralelnu ofenzivu u području Verbova na istoku, s jakom artiljerijskom podrškom na obje tačke.

Ruski novinari izvještavaju da Ukrajina koristi avione za pokrivanje pješadije i da je izbacila dodatno streljivo u području Male Tokmačke.

Ruske trupe moraju zadržati svoje položaje još najmanje mjesec i pol kako bi pokušale postići uspjeh na ostatku fronta i promijeniti situaciju na bojnom polju.

General je također naveo da su ukrajinske trupe uspjele probiti glavnu liniju obrane koju su Rusi pripremali nekoliko mjeseci. Pritom je ukrajinsku ofenzivu, koja traje već osam sedmica, nazvao "vrlo sporom".