Noćni vukovi
86

Ruski bajkeri koji su 9. januara bili u RS-u krenuli na turneju preko Donbasa do Berlina

B.H.
Noćni vukovi u Istočnom Sarajevu 9. januara ove godine (Foto: D. S./Klix.ba)
Noćni vukovi u Istočnom Sarajevu 9. januara ove godine (Foto: D. S./Klix.ba)
Stotine ruskih motociklista, članova kluba "Noćni vukovi" lojalnog Kremlju, koji su bili ove godine na neustavnoj proslavi Dana RS-a u Istočnom Sarajevu, krenuli su u subotu u Moskvu na "patriotski" reli koji planiraju završiti u Berlinu 9. maja.
Povorka motociklista predvođena Aleksandrom Zaldastanovim (60), poznatim pod nadimkom "Hirurg", koji je vođa i osnivač kluba, krenula je od "Bikers centra", sjedišta "Noćnih vukova".

Neki sudionici skupa nosili su ruske i sovjetske zastave, a neki su na motociklima imali ispisano slovo "Z", simbol "ruske specijalne vojne operacije", ruskog eufemizma za brutalnu agresiju u Ukrajini koja je započela u februaru 2022. godine.

Skup pod nazivom "Putevima pobjede" nosi slogan ruske ofanzive u Ukrajini "Svoje nećemo zaboraviti".

Prema najavama organizatora, biciklisti će 1. maja proći kroz Volgograd, nekadašnji Staljingrad na Volgi, gdje se 1942-1943 vodila krvava bitka između sovjetskih i njemačkih nacističkih snaga, koja je preokrenula tok Drugog svjetskog rata u korist SSSR-a i njegovih saveznika.

Nastavit će prema regiji Donjeck u Donbasu, na istoku Ukrajine, gdje se vode žestoke borbe, a gdje planiraju dijeliti humanitarnu pomoć civilima i ruskim vojnicima.

"Stanovnici Donbasa i mi smo isti narod", rekao je za Artjom, 34-godišnji učesnik relija.

Podsjećamo, 9. januara na proslavi neustavnog praznika dana RS-a članovi Noćnih vukova su učestvovali na defileu u Istočnom Sarajevu. Njima je 2018. godine zabranjen ulazak u BiH jer su označeni kao sigurnostna prijetnja, no to ih nije spriječilo da stignu u našu zemlju kasnije.

Noćni vukovi se nadaju da će 9. maja stići u Berlin.