Istok Moldavije
32

Ruske snage u Pridnjestrovlju od 1. marta započinju tromjesečnu vojnu obuku stanovnika

V. K.
Ruske snage u Pridnjestrovlju (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)
Ruske snage u Pridnjestrovlju (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)
Ministarstvo odbrane separatističke regije Pridnjestrovlje saopćilo je kako će ruski vojni kontingent od 1. marta započeti vojnu obuku stanovništva, saopćili su moldavski mediji.

Prema informacijama iz Moldavije, obuka bi trebala trajati tri mjeseca i na njoj mogu učestvovati radno sposobni muškarci mlađi od 55 godina.

"Učesnicima trening kampa obezbjeđena je novčana naknada, smještaj i ishrana. Mjesečna naknada za građane na obocu iznosit će 2.800 rubalja u lokalnoj valuti", naveli su iz Pridnjestrovlja.

Odluka o vojnoj obuci uslijedila je nakon novog niza napetosti između Moldavije, Pridnjestrovlja kao separatističke regije, Ukrajine te Rusije.

Dok rusko ministarstvo odbrane tvrdi da Ukrajinci spremaju provokacije u Pridnjestrovlju koje bi iskoristili kao povod za napad, iz Kijeva su saopćili kako je riječ o ruskoj propagandi te da Ukrajina ne planira nikakav napad na istoku Moldavije.

Regija Pridnjestrovlje predstavlja separatističku regiju na istoku Moldavije. Nakon raspada Sovjetskog Saveza njen status je ostao neriješen, a na ovom području nalazi se i određeni kontingent ruskih snaga koje su definirane kao mirovne.

Također, na teritoriji Pridnjestrovlja nalazi se i najveće skladište naoružanja u istočnoj Evropi koje sadrži 20.000 tona oružja i municije iz sovjetskog doba.

Bivši vojni inspektorat Ministarstva odbrane Moldavije objavio je danas da su oružane snage Pridnjestrovlja postavile eksploziv u sva skladišta oružja unutar secesionističke regije, uključujući i najveće skladište Cobasna.

Moldavski dužnosnici upozoravaju da bi samo eksplozija u tom skladištu bila slična onima u Japanu kada su Amerikanci bacili atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.