Specijalne vježbe
0

Rusija započinje testiranje podmorničkog naoružanja na području Arktika

V. K.
Rusi ponovo testiraju vojne snage na krajnjem sjeveru (Foto:Ministarstvo odbrane Rusije)
Rusi ponovo testiraju vojne snage na krajnjem sjeveru (Foto:Ministarstvo odbrane Rusije)
Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako će Sjeverna flota smještena na krajnjem sjeveru započeti ispitivanje podmorničkog naoružanja u područjima Barentsovog i Norveškog mora.
Kako su naveli iz ministarstva, ispitivanja i vježbe će se izvoditi na dubinama od preko 500 metara što predstavlja krajnje ograničenje za većinu podmornica koje su trenutno u opticaju.

"Događaju će prisustvovati posade nekoliko podmornica, a testiranje naoružanja izvodit će se u narednih nekoliko dana", saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Osim testiranja naoružanja, vježbe će uključivati i misije traganja i spašavanja u čemu će učestvovati vojnici spasilačkog vode Sjeverne flote Ruske Federacije.

Ruska Federacija je i ranije održavala niz vježbi na području Arktika, a posljednji pomorski manevri odvijali su se početkom juna u Barentsovom moru.

Tokom održavanja ovih vježbi, više od 20 brodova i podmornica izvršavalo je obaveze koje su se odnosile na zaštitu arktičkih granica. Brodove i podmornice pratilo je deset aviona i helikoptera koji su pružali podršku iz zraka.

Nove ruske vojne vježbe organizuju se samo nekoliko sedmica nakon sastanka Bidena i Putina u Ženevi gdje je između ostalog jedna od tema sastanka bila i područje Arktika.

Iako Sjedinjene Američke Države tvrde kako Rusija krši međunarodna prava na području Arktika, ruski zvaničnici su više puta ponovili kako se sve vježbe održavaju na teritoriji Rusije i da se druge zemlje ne bi trebale miješati u to.

"Svima je već odavno poznato da je ovo naša teritorija. Ovo je naša zemlja i mi smo odgovorni za očuvanje sigurnosti naše arktičke obale. Sve što Rusija tamo radi je apsolutno legalno i legitimno", poručio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.