Svijet
0

Rusija očekuje reviziju plana o proturaketnom štitu u Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija se nada da će administracija predsjednika Baracka Obame preispitati planove o postavljanju elemenata sistema proturaketne odbrane u Evropi, izjavio je ruski ambasador u SAD-u Sergej Kisljak.

Istupajući u Kansas Cityju u okviru obilježavanja 200. godišnjice rođenja Abrahama Lincolna i izložbe "Car i predsjednik: Aleksandar Drugi i Abraham Lincoln", Kisljak je rekao da bi moglo biti nađeno rešenje koje bi osiguralo i rusku i američku sigurnost.

Ruski ambasador je rekao da se rusko-američki odnosi sada nalaze u stadiju vraćanja na početak ("resetovanja") nakon kompliciranog perioda izazvanog razlikama u stavovima oko Gruzije.

Kisljak je nazvao razočaravajućom poziciju Washingtona u vezi sa sukobima iz augusta prošle godine na Kavkazu, jer su "Sjedinjene Države stale na stranu onih koji su naredili da se puca na nenaoružane ruske mirovnjake".

Kao oblasti u kojima je moguća saradnja dviju zemalja ruski diplomat je naveo borbu protiv terorizma, neširenje nuklearnog oružja i smanjenje nuklearnog arsenala dviju država.

Rusija i SAD imaju mogućnost da postanu pravi partneri u budućnosti, rekao je Kisljak, dodajući da Moskva ne smatra mogućim povratak na "hladni rat", jer "za to nema osnove", javio je Itar-Tass a prenio Tanjug.

Ruska državna agencija je iz Washingtona prenijela istupanje novog direktora nacionalne obavještajne službe SAD-a Dennisa Blaira na sjednici senatskog odbora, koji je rekao da Rusija "ima svoje specifične interese", koji mogu da se u nizu oblasti podudare s američkim.

"Savjetovao bih onima koji određuju politički kurs: možemo pokušati da uskladimo ono što želi Rusija s onim što želi SAD", rekao je Blair na pitanje da li je moguće poboljšanje odnosa s Rusijom.

Razvoj odnosa, prema riječima "prvoga američkog obavještajca", otežavaju širenje NATO-a na Ukrajinu i Gruziju, sukob u Gruziji, instaliranje "proturaketnog štita" u Evropi.