Svijet
0

Rusija ne dopušta militarizaciju svemira

FENA
Jedan visoki ruski vojni zvaničnik upozorio je u četvrtak da Rusija neće dopustiti militarizaciju svemira niti da neko izigrava "gazde" u tom domenu te da će u tom slučaju "odgovoriti" određenim mjerama.

"Nećemo se boriti u svemiru, a s druge strane nećemo dozvoliti nekim zemljama da izigravaju gazde u svemiru", izjavio je general Vladimir Popovkin, glavni komandant ruskih svemirskih snaga, javljaju ruske agencije.

"Ako neka zemlja razvije oružje u svemiru, vojni zakoni su takvi da će se pojaviti oružje za odgovor", dodao je on na konferenciji za štampu.

Samo su SAD i Rusija danas u stanju da razviju oružje u svemiru, kazao je on. "Ali, Kina, Evropa i neke druge zemlje se brzo približavaju tom nivou", ocijenio je.

Kina je u januaru 2007. godine objavila kako je pristupila probi antisatelitskog oružja tvrdeći da ne želi učestvovati u bilo kakvoj utrci u naoružanju u svemiru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tada ustanovio da "u američkim vojnim krugovima" ima planova za militarizaciju svemira i naglasio kako Rusija neće dopustiti da "duh izađe iz boce".

Nakon što su uništili satelite u svemiru 1980. godine, SAD i Sovjetski savez su okončali svoje programe naoružavanja u svemiru.