Ogromni gubici
65

Rusija je u zauzimanju Avdiivke izgubila više vojnika nego Sovjetski savez u ratu u Afganistanu

F. H.
Mapa: Twitter/ War_mapper
Mapa: Twitter/ War_mapper
Ruska četveromjesečna ofanziva na uništeni grad Avdiivka, u istočnoj Ukrajini, koštala je više života nego 10 godina rata koji je Moskva vodila pod SSSR-om u Afganistanu, pokazuju novi podaci.

Oko 17.000 ruskih vojnika ubijeno je između 10. oktobra 2023. godine, kada je Rusija započela napad na grad Avdiivka, i 17. februara 2024., rekao je Dmitro Lykhovii, glasnogovornik ukrajinske grupe snaga Tavria koja pokriva Avdiivku.

Ako su podaci Kijeva tačni, to znači da je više ruskih vojnika ubijeno u i oko Avdiivke nego tokom decenija koje je Sovjetski savez proveo boreći se u Afganistanu. SSSR poslao je hiljade svojih vojnika u Afganistan krajem decembra 1979. Konflikt koji je rezultirao trajao je gotovo desetljeće, a procjene govore da je broj poginulih iznosio oko 15.000 vojnika.

Unutar tri mjeseca od početka sadašnjeg sukoba od 24. februara 2022., Rusija je izgubila isti broj vojnika kao Sovjetski savez tokom više od devet godina u Afganistanu, saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane krajem maja 2022. godine.

Iako ta dva rata nisu potpuno ista, ovo je "valjano poređenje" koja govori o velikom broju poginulih u najvećem kopnenom ratu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Nick Reynolds, naučni saradnik za kopneno ratovanje u Istraživačkom centru Royal United Services Institute u Londonu.

U oba slučaja, Moskva je posvećivala golemu količinu resursa svojoj vojsci, rekao je za Newsweek.

Poznato je da je gubitke teško odrediti u aktivnim ratovima, a Moskva i Kijev šute o gubicima, rijetko govoreći o vlastitom broju žrtava ili koliko je opreme uništeno. Rusija nije objavila nikakve podatke o vlastitim prijavljenim gubicima od septembra 2022. Tada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je Rusija izgubila 5937 vojnika od invazije Moskve 24. februara 2022.

"Vrlo je teško odrediti žrtve u sukobu koji je u toku budući da će obje strane pokušati zadržati tajnost podataka i napuhati broj protivničkih žrtava", kazala je Marina Miron, postdoktorantica na Odsjeku za ratne studije na King's College London, U.K. u maju 2023. godine.

Od ponedjeljka je ukrajinska vojska procijenila da je broj ruskih vojnika izbačenih iz stroja u Ukrajini od februara 2022. iznosio 403.720. Zapadne procjene uglavnom se slažu da su ruski gubici znatno veći od 300.000.

Krajem januara, britanski ministar oružanih snaga, James Heappey, rekao je britanskim zakonodavcima da je oko 350.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u Ukrajini. Deseci hiljada plaćenika koji su služili u skupini Wagner, koji su bili utjecajni u operacijama zauzimanja grada Bakhmuta u Donjecku u maju 2023., također su ubijeni i ranjeni, rekao je Heappey.

No ukrajinski broj daje neke naznake o cijeni koju je Rusija platila za zauzimanje ukrajinskog uporišta Avdiivke, strateški važnog grada u blizini regionalne prijestolnice Donjecka, koji je cijelo desetljeće prošao na prvim crtama borbi između Kijeva i snaga koje podržava Rusija .

Ukrajina je pomno izgradila svoju odbranu oko Avdiivke, a Rusija je 10. oktobra počela napadati uporište u usklađenoj ofanzivi. Bitka koja je uslijedila brzo je dobila oznaku "mlinac za meso", izraz koji se koristi za opisivanje dugotrajnih bitaka koje nose veliki broj žrtava i apsorbirati značajne resurse.

Rusija je u nedjelju rekla da je "potpuno oslobodila" Avdiivku prethodnog dana, nakon što je Ukrajina u subotu rekla da povlači svoje snage iz grada.

"Čuvamo naše ljude, naše ratnike, jer to je suština odbrane", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj tokom vikenda. Zelenski je nedavno rekao da su ruski gubici u Avdiivki ukupno sedam puta veći od broja žrtava koje je Ukrajina pretrpjela braneći grad.

Rusija je od oktobra polako napredovala oko malog grada, ali Ukrajina je uspjela zadržati vitalnu opskrbnu rutu sa zapada Avdiivke u igri.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedjeljak da su njegove snage preuzele potpunu kontrolu nad tvornicom koksa i hemikalija Avdiivka u sjeverozapadnom dijelu grada. Njeni su vojnici podigli ruske zastave u administrativnim zgradama objekta, rekla je Moskva u priopćenju.

U odvojenom ažuriranju, Kremlj je rekao da ruske trupe sada čiste mine diljem Avdiivke.