Javno priznanje?
312

Rusija: Izraelska prijetnja nuklearnom bombom pokreće brojna pitanja

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je izjava izraelskog ministra koji je predložio ideju da Izrael izvede nuklearni napad na Gazu pokrenula brojna pitanja.
Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova rekla je da je glavno pitanje to što se čini da je Izrael priznao da ima nuklearne bojeve glave.

"Ovo je pokrenulo ogroman broj pitanja. Pitanje broj jedan, ispada da slušamo službene izjave o prisutnosti nuklearnog oružja? Sljedeća pitanja koja svi imaju, gdje su međunarodne organizacije, gdje je IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) gdje su inspektori?", kazala je Zaharova.

Izrael javno ne priznaje da ima nuklearno oružje iako Federacija američkih naučnika procjenjuje da Izrael ima oko 90 nuklearnih bojevih glava.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian u ponedjeljak je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a i UN-ovo tijelo za nadzor nuklearnog oružja, Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, da poduzmu "odmah i neprekidne akcije za razoružavanje barbarskog režima apartheida".