U rano jutro
18

Rusija bombarduje Kijev i Harkov: Padaju krhotine raketa, dijelovi grada ostaju bez struje i vode

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stanovnike Kijeva i Harkova ovog jutra su probudile sirene koje su upozorile da je u toku zračni napad nakon koje su se čule i ekpslozije.

U ranim jutarnjim satima u glavnom gradu su se začule eksplozije tokom zračnog napada, nadležni su prijavili rad sistema protivzračne odbrane, zrakoplovstvo kaže da veliki broj projektila leti prema glavnom gradu.

"Zračnii napad se nastavlja! Protivzračna odbrana djeluje u glavnom gradu i regionu", rekao je šef KGVA Sergej Popko.

Građane je upozorio i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

"Eksplozije u glavnom gradu. Konkretno, u okrugu Golosejevski, fragment rakete pao je na otvorenom prostoru parka. Eksplozije se čuju na Obolonu", rekao je.

Popko je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima dok ne nestane upozorenje o zračnom napadu. Vazduhoplovstvo je takođe pozvalo stanovnike Kijeva da ostanu u skloništa. ​ U Kijevu je nedugo nakon upozorenja o zračnom napadu zabilježen pad raketnih krhotina u nekoliko okruga. Prema preliminarnim podacima, ima pogotka na teritoriji civilnog infrastrukturnog objekta u regiji Podolsk, u gradu postoje prekidi u struji i vodosnabdijevanju na pojedinim mjestima.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da se u gradu dogodila eksplozija, a Rusija je izvršila masivan raketni udar.

"U Harkovu se dešavaju eksplozije. Harkov je pod masivnim raketnim napadom. Veoma je opasno trenutno biti izvan skloništa", poručio je gradonačelnik Harkova na Telegramu.