Svijet
0

Robert Gates bi pojačao međunarodni pritisak na Iran

FENA
Robert Gates (Foto: AP)
Robert Gates (Foto: AP)
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je u nedjelju u Rimu kako bi primjena sankcija prema Iranu trebalo da bude "efikasnija".

Gates je iznio kako postoji međunarodna dogovor da bude izbjegnuto "više nedaća nego što je to neophodno" po iranski narod, prenio je Reuters.

"Svi moramo raditi zajedno. Mislim da svako od nas može uraditi više", rekao je Gates na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim kolegom Ignazijem la Russom u Rimu.

Narodna Republika Kina je ranije navela da prije želi nastavak razgovora s Iranom nego uvođenje novih sankcija toj zemlji.

Gates, međutim, smatra da "pritisak koji je usmjeren ka iranskoj vladi, a ne narodu, pruža veće šanse za postizanje cilja", ali nije naveo koju vrstu sankcija bi predložio u slučaju da vlasti Islamske Republike odbiju obustavljanje vlastitoga nuklearnog programa.

Ministar Gates je u subotu u Ankari rekao kako nema naznaka da je na pomolu postizanje sporazuma o iranskom uranu između Teherana i zapadnih sila i nagovijestio da je vrijeme za razmatranje sankcija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) napravila je nacrt sporazuma, prema kojem bi Iran trebalo da pošalje slabo obogaćeni uran u inozemstvo na daljnju preradu i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

Cilj sporazuma je da iranske zalihe slabo obogaćenog urana budu toliko smanjene kako ne bi bile dovoljne da Islamska Republika raspolaže materijalom za proizvodnju atomske bombe.