Britanski premijer
39

Rishi Sunak obećao 3,2 milijarde dolara za Ukrajinu prilikom posjete Kijevu

L. S.
Britanski premijer Rishi Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Britanski premijer Rishi Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Britanski premijer Rishi Sunak je najavio dodatnih 3,2 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, rekavši da je to poslalo snažan signal britanske podrške ratom razorenoj naciji.

Sunaku je naglasio da je finansijski paket i pomoć Velike Britanije Ukrajini osmišljena "da pošalje snažan signal podrške ukrajinskom narodu".

Ruski predsjednik Vladimir Putin "mora priznati da mi ne idemo nikuda. Ovdje sam s jednom jasnom porukom: Ujedinjeno Kraljevstvo je uz Ukrajinu", rekao je nakon obilaska oštećenih zgrada u glavnom gradu Ukrajine.

Najmanje 200 miliona funti sredstava iz Velike Britanije će se potrošiti na veliki napor da se brzo nabave i proizvedu hiljade dronova za Ukrajinu, uključujući nadzorne, dalekometne i pomorske bespilotne letjelice, navodi se u izjavi.

Oprema koja je već isporučena Kijevu uključuje krstareće rakete Storm Shadow i eskadrilu tenkova Challenger 2.

Sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine o sigurnosnoj saradnji, koji će potpisati Sunak i Zelenski, dolazi nakon što su se zemlje G7 dogovorile da Ukrajini pruže bilateralna sigurnosna jamstva na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Vilniusu.