COP27
0

Rishi Sunak o borbi protiv klimatskih promjena: Ima mjesta za nadu

FENA
Rishi Sunak (Foto: EPA-EFE)
Rishi Sunak (Foto: EPA-EFE)
Britanski premijer Rishi Sunak obratio se na konferenciji COP27 u Egiptu, u svom prvom međunarodnom obraćanju otkako je postao premijer.  

Novoizabrani premijer Velike Britanije započeo je svoj govor prisjećajući se prošlogodišnje konferencije o klimatskim promjenama COP26 koja je održana u Glasgowu, kada se kraljica Elizabeta II obratila konferenciji, rekavši da "kada se nacije udruže u zajedničkom cilju, uvijek ima mjesta za nadu".

"Vjerujem da smo u Glasgowu pronašli mjesto za nadu s jednom promjenom kako bismo izradili plan koji bi ograničio rast globalne temperature na 1,5 stepen celzija", rekao je on, prenosi BBC.

"Današnje pitanje je možemo li svi zajedno raditi da se ovaj cilj ostvari? Vjerujem da možemo", poručio je on.

Naglasio je da se moraju poštovati obećanja o finansiranju klimatskih promjena.

Kazao je da je pandemija "skoro pa slomila" globalnu ekonomiju, ali da Velika Britanija ispunjava svoju obavezu od 11,6 milijardi funti u finansiranju klimatskih promjena, rekavši da će utrostručiti sredstva za prilagodbu na 1,5 milijardi funti do 2025.

Naglasio je da ispunjavanje obaveza nije samo moralna dužnost, nego i ekonomski ispravno jer klimatska sigurnost ide ruku pod ruku s energetskom sigurnošću.

U svom obraćanju rekao je da rat ruskog predsjednika Vladimira Putina nije razlog da se ide sporo sa smanjenjem emisija, već umjesto toga razlog da se ide brže.