Svijet
0

Rice: Odgovor Irana razočaravajući i nepotpun

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u srijedu da je odgovor Irana na prijedlog velikih sila o nuklearnom programu "razočaravjući i nepotpun", ali, vrata za pregovore i dalje ostaju otvorena.

"Čekam da direktno saslušam Javiera Solanu da bih znala kako da sagledam situaciju, iako sve indicije ukazuju da je odgovor Irana razočaravajući i nepotpun", rekla je ona novinarima koji su je pratili u avionu, prije njenog dolaska u Pariz.

"Ipak, pregovori ostaju najbolje rješenje za rješavanje problema", ocijenila je ona.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ocijenio je u utorak "razočaravajućim" susret u Bruxellesu s glavnim iranskim pregovaračem Alijem Laridžanijem.

Teheran i dalje odbija da prekine aktivnosti obogaćivanja urana, preduvjet velikih sila za provedbu prijedloga u tehničkoj i komercijalnoj suradnji s Iranom.

Rice u popodnevnim satima prisustvuje sastanku o razmatranju odgovora Iranu, na kojemu će biti prisutne njene kolege, francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy, britanska ministrica Margaret Beckett, ruski ministar Sergej Lavrov, njemački Frank-Walter Steinmeier, kineski zamjenik ministra vanjskih poslova Zhang Yesui te evropski povjerenik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.