Stranačke nominacije
66

"Revanš meča iz 2020. godine": Trump i Biden osigurali kandidaturu na predsjedničkim izborima

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Joe Biden i njegov rival Donald Trump osvojili su dovoljno delegata u utorak kako bi osigurali stranačke nominacije za predsjedničku utrku 2024. godine, prema prognozama mreža, što označava početak jedne od najdužih kampanja za opće izbore u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Rezultati četiri državna izbora u utorak, posljednja stanica u višemjesečnom putovanju koje je odredilo nosioce zastava Demokratske i Republikanske stranke, bili su praktički predodređeni jer su trenutni predsjednik Biden i bivši predsjednik Trump već eliminirali sve protivnike na primarnim izborima.

Biden je prešao prag od 1,968 delegata potrebnih kada je osvojio Georgiju - ključnu državu SAD-a u kojoj se Trump suočava sa suđenjem zbog navodne zavjere za izbornu prevaru na prethodnim izborima.

Pobjeda Trumpa u Washingtonu pomogla mu je da osigura 1,215 delegata potrebnih za republikansku nominaciju - i da ga vrati, zajedno sa svojim pokretom "Učinimo Ameriku velikom ponovo", u vrtlog predsjedničke utrke.

Dok se dvojac sada priprema za "revanš borbu" iz 2020. godine, Biden je u izjavi spomenuo svog izazivača.

"Počašćen sam što je široka koalicija birača, koja predstavlja bogatu raznolikost Demokratske stranke širom zemlje, ponovo poklonila povjerenje meni da vodim našu stranku - i našu zemlju - u trenutku kada je prijetnja koju Trump predstavlja veća nego ikad", rekao je Biden.