Estetska hirurgija
982

Reuf Karabeg ostaje predsjednik svjetskog Komiteta za profesionalne standarde ICOPLAST-a

E. B.
Prof. dr. Reuf Karabeg i dalje će biti predsjednik Komiteta za profesionalne standarde plastične, rekonstruktivne i estetske hirurge, odlučeno je na online Vijeću nacionalnih delegata svjetske asocijacije nacionalnih Udruženja svijeta (ICOPLAST) koji se održao minulog vikend.

Karabegu, predsjedniku Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH (UPREHBiH) i nacionalnom delegatu BiH, ponovno je dato povjerenje da bude predsjednik Komiteta za profesionalne standarde za plastične, rekonstruktivne i estetske hirurge ICOPLAST-a.

Odluka je donesena na Vijeću predsjednika udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga država članica koje čine ICOPLAST, svjetske organizacije nacionalnih udruženja, na kojoj je bilo prisutno 68 delegata.

Uvodni govor je održao predsjednik ICOPLAST-a dr Daniel Kirschbaum. U udruženje ICOPLAST je primljeno još osam država nakon glasanja članova vijeća.

Ratificirani su regionalni predstavnici odbora direktora, a izvještaje za 2020. godinu su podnijeli predstavnici komiteta.

Karabeg je imao značajne diskusije, posebno u otvorenom forumu kada je naglasio važnost i dao sugestije za kooperaciju i harmonizaciju aktivnosti za dobrobit društvene zajednice, zdravstvenog sistema, sigurnost pacijenta i daljnji progres Udruženja.

Istakao je važnost činjenice da će bh. udruženje delegirati jednog ljekara koji je na specijalizaciji u Udruženje specijalizanata pri ICOPLAST-u.

Delegirani ljekar će moći doprinijeti, uz pomoć nacionalnog sekretara, da se naši mladi ljudi šalju u velike svjetske centre plastične hirurgije, ali i da mlade kolege iz svijeta dolaze u BiH.

"ICOPLAST, koji ima sjedište u Americi, organizator je ovog značajnog skupa. Naše bh. udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga kojim rukovodim je ravnopravni član ove svjetske elitne organizacije. Doneseni su zaključci za buduće kongrese i edukacijske simpozijume uz nadu da neće morati biti online. Također su donesene mjere za bolju koordinaciju, razmjenu iskustava, poboljšanje hirurških metoda, sigurnosti pacijenata i standarda koje se moraju ispuniti u plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji", rekao je Karabeg.

Inače, bh. udruženje plastičnih hirurga 2023. godine organizira kongres "tri u jedan". Naime, organizovat će se 12. balkanski kongres, 5. kongres Fellows in science (koje je zajedničko udruženje Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH) te nacionalnom bh. kongresu.