Svijet
0

Republikanac pobijedio u Kaliforniji za Predstavnički dom

FENA
Bilbray
Bilbray
Bivši republikanski kongresmen Brian Bilbray tijesno je pobijedio na izborima za predstavnika američke države Kalifornije u Predstavničkom domu Kongresa, pokazuju u srijedu objavljeni rezultati preliminarnih izbora u osam država.

Pobjeda Bilbraya je nakon više mjeseci prva dobra politička vijest za američkog predsjednika i lidera republikanaca Georgea W. Busha, ocjenjuje agencija Reuters.

Predstavnik republikanaca porazio je demokrata Frencinea Busbyjy u jednom konzervativnom okrugu sjeverno od San Diega i zamijenit će bivšeg kongresmena, također republikanca, Randyja Cunninghamsa zatvorenoga zbog mita.

Mada preliminarni, ovi izbori su budno praćeni da bi se ustanovilo koliko su problemi poput korupcije i imigracije uticali na rejting Busha i republikanaca pet mjeseci pred izbore koji će odlučiti o tome ko će kontrolirati Kongres.

Izbori se, pored Kalifornije, održavaju i u Alabami, Ajovi, Misisipiju, Montani, Nju Džerziju, Nju Meksiku i Južnoj Dakoti, a na njima se biraju kandidati za novembarske, ključne izbore kada će se odlučivati o tome ko će u narednom mandatu sjedjeti na 435 mjesta u Predstavničkom domu, 33 u Senatu i 36 na položajima guvernera.