Otkazani letovi i vozovi
103

Rekordne hladnoće u Švedskoj: Temperatura na sjeveru pala na -43 stepena

L. S.
Šveđanin šeta psa po hladnom danu u selu Vittangi u opštini Kiruna, na sjeveru Švedske
Šveđanin šeta psa po hladnom danu u selu Vittangi u opštini Kiruna, na sjeveru Švedske
Švedska je danas zabilježila najhladniji januarski dan u posljednjih 25 godina. Izmjereno je čak -43,6 stepeni celzija na krajnjem sjeveru zemlje.

Mattias Lind, meteorolog u švedskoj nacionalnoj meteorološkoj agenciji SMHI, za AFP je rekao da je to najniža januarska temperatura u Švedskoj od 1999. godine, kada je zabilježena temperatura od -49 stepeni celzija.

Lind je napomenuo da je mjerenje u srijedu obavljeno na stanici Kvikkjokk-Arrenjarka na krajnjem sjeveru Švedske.

Nekoliko drugih stanica zabilježilo je temperature ispod minus 40 stepeni celzija na sjeveru Švedske.

Dok su stanovnici regiona navikli na niske temperature, nedavno zahlađenje je primoralo lokalne autobuske operatere da obustave usluge, a operater vozova Vy rekao je u utorak da je otkazao sve vozove sjeverno od grada Umea na nekoliko dana.

Saobraćanje vozova je prekinuto i u susjednoj Finskoj, gdje je u utorak uveče u sjevernoj Laponiji zabilježen sezonski rekord od minus 38,7 celzija.

Prijavljeno je i nekoliko slučajeva smrzavanja ili pucanja vodovodnih cijevi, a finski emiter YLE rekao je da je oko 300 ljudi u gradu Tampereu u utorak ostalo bez vode.

Očekuje se da će se hladni front u narednih nekoliko dana pomjeriti na jug, a u finskom glavnom gradu Helsinkiju temperature će već u srijedu pasti na minus 15 stepeni. No, uprkos nižim temperaturama koje se očekuju sutra, neki od stanovnika glavnog grada nisu bili zabrinuti zbog ove mogućnosti.

"Stvarno mi se sviđa. Pretpostavljam da je to stvar razmišljanja", rekla je Katja, žena iz Helsinkija, za AFP u srijedu.

Očekuje se da će ekstremna hladnoća pogoditi i Norvešku krajem sedmice, a temperature u Oslu ovog vikenda potencijalno će pasti na minus 27 stepeni celzijusa, prema nacionalnoj meteorološkoj službi.

Obilne snježne padavine već su pogodile jug zemlje zatvaranjem škola i otkazanim letovima.