Svijet
0

Reis Cerić u Vatikanu

Sarajevo-x.com
Katolički i islamski vjerski dužnosnici otvorili su jučer u Vatikanu prvi katoličko-muslimanski forum da bi učvrstili veze između dvije najjače svjetske konfesije, prenosi Reuters.

Trodnevni katoličko-muslimanski forum u Vatikanu otvoren je molitvom svih 28 prisutnih dužnosnika da bi se razgovori vodili u miru i sa Božijom pomoći.

Nakon molitve, prisutnima se obratio kardinal Jean Louis Tauran, inače predsjednik Vijeća za interreligijske dijaloge i bh. muftija Mustafa ef. Cerić, koji su svaki posebno objašnjavali koncept Boga u svojoj religiji.

"Ovo je novo poglavlje u svjetskoj historiji", rekao je Tauran prisutnima.

Kršćanska religija broji najviše vjernika na svijetu, oko dvije milijarde sljedbenika, od kojih su više od pola katolici, a za kršćanstvom odmah dolazi islam sa 1,3 milijarde vjernika.

Razdor između dvije religije mnogo je veći od "američkog 11. septembra" i govora pape Benedikta iz 2006. godine u kojem je islam okarakterisao "nasilnim i iracionalnim", tako da se ovaj forum organizavao kako nužno pomirenje katoličanstva i islama, dodaju iz Reutersa.