Monarhijski sistem
0

Reforma načina nasljeđivanja kraljevskog trona

Sarajevo-x.com
Premijer Velike Britanije, David Cameron će danas uz pomoć saradnika reformirati monarhijski sistem i to način nasljeđivanja trona.

Prema njegovom najnovijem planu, najstarije dijete princa Williama i njegove supruge Kate naslijedit će tron, čak i ako je žensko.

"Ova pravila su zastarjela i trebaju se promijeniti. Ideja da mlađi sin, umjesto starije kćerke, treba postati monarh jednostavno je neprihvatljiva. Pitanje religije je također zastarjelo", rekao je Cameroon, prenosi Daily Mail.

Premijer će zatvoriti tradiciju prema kojoj prvorođeni muškarac nasljeđuje tron, iako ima starije sestre. Ova reforma će ukinuti i zabranu prema kojoj bilo koji član kraljevske porodice koji stupi u brak sa pripadnikom Katoličke crkve ne može dospijeti na tron.

Da su ovakva pravila bila na snazi 1509. godine, Margaret Tudor bi bila ta koja bi preuzela tron umjesto Henrya VIII. To bi možda značilo da nikada ne bi došlo do Reformacije i da Elizabeth I nikada ne bi bila kraljica. To bi također značilo da bi 1901. godine princeza Victoria preuzela tron umjesto kralja Edwarda VII. Nakon što je ona umrla, njen sin Kaiser Wilhelm II preuzeo bi tron, a to je nešto što bi moglo spriječiti izbijanje Prvog svjetskog rata. Današnja kraljica Engleske bila bi potpuno nepoznata princeza Marie Cecile od Prusije.