Ignorišu protivljenje Madrida
0

Referendum za nezavisnost Katalonije će biti održan

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Španski region Katalonija danas je saopštio da će biti održan referendum o nezavisnosti, ignorišući protivljenje Madrida.

Premijer Katalonije Artur Mas rekao je da ukoliko njegova nacionalistička partija "CiU" pobijedi 25. novembra na izborima u regionu, održaće glasanje o "samoopredjeljenju" tokom mandata nove vlade.

"Ukoliko španska vlada odbije i ne odobri bilo koju vrstu glasanja ili referenduma, u svakom slučaju će biti održano", rekao je Mas u obraćanju regionalnom parlamentu.

On je istakao da je potrebno da Katalonija sve više donosi "suverenije odluke", nezavisno od toga da li je moguće postići sporazume sa Španijom.

Prema njegovim riječima, to je prirodna evolucija naroda da ima državu. On je naglasio da "zavisnost od španske države sječe krila i socijalni napredak Katalonije".

Premijer Katalonije je juče pozvao na održanje izbora 25. novembra radi unapređenja nastojanja Katalonaca na "samoopredjeljenje."

Analitičari navode da je kriza podstakla rast separatizma u Kataloniji, gdje mnogi od 7,5 miliona stanovnika vjeruje da bi im bilo bolje ukoliko ne bi prebacivali dio poreskih prihoda drugim, siromašnijim španskim regionima.

Separatizam je dodatno ojačao prošle godine kada je španski premijer Marijano Rahoj odbacio zahtjev Masa da poveća autonomiju Katalonije i regionu omogući da rješava pitanje sopstvenog poreza.

Portparol regionalne vlade Fransesk Homs rekao je prošle sedmice da bi parlament Katalonije mogao da proglasi nezavisnost nakon izbora.