Svijet
0

Reakcije iz svijeta na smrt Yassera Arafata

NINA
"Smrt Yassera Arafata je značajan trenutak u historiji Palestinaca. Nadamo se da će budućnost donijeti mir i ispunjenje težnji za nezavisnom demokratskom Palestinom koja će živjeti u miru sa svojim susjedima", stoji u izjavi predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Georgea Busha, kojom izražava saućešće palestinskom narodu nakon smrti njihovog dugogodišnjeg predsjednika Yassera Arafata.

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan kazao je da je duboko dirnut smrću dugogodišnjeg palestinskog vođe, opisavši Arafata kao čovjeka koji je "simbolizirao nacionalne težnje palestinskog naroda".

Prva reakcija iz Izraela na Arafatovu smrt došla je od ministra pravosuđa Tommyja Lapida, koji je vojnom radiju izjavio da je "dobro da ga se svijet riješio".

"Nema sumnje da je smrću Yassera Arafata završila jedna era... što može biti i dobro i loše", izjavio je oporbeni lider Shimon Peres za izraelski državni radio, istaknuvši da je najveća Arafatova pogreška što se okrenuo teroru, a njegovo najveće postignuće kada je pokušao izgraditi mir.

Najveći Arafatovi rivali - palestinske militantne skupine Hamas i Islamski džihad, također su odali počast palestinskom lideru.

"Njegovom smrću izgubili smo jedan od naših velikih simbola i jedno od središta našeg identiteta i borbe našeg naroda", izjavio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

I britanski premijer Tony Blair uputio je izraze saućešća povodom Arafatove smrti, kazavši da je bliskoistočni mirovni proces "najveći prioritet" međunarodne zajednice. On je kazao da će Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa SAD-om i Evropskom unijom, uraditi sve što je moguće, djelujući prema "održivoj palestinskoj državi pokraj sigurnog Izraela".

Francuski predsjednik Jacques Chirac bio je prvi svjetski vođa koji je reagovao na vijest o smrti Yassera Arafata. On je Arafata nazvao hrabrim i čovjekom čvrstih uvjerenja koji je utjelovio težnje svog naroda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je uputio izraze saućešća palestinskom vodstvu.

Jedna od prvih država koja je reagirala na smrt palestinskog lidera bila je Indonezija, zemlja s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu.

"S velikom tugom i dubokom žalošću primili smo vijest o smrti predsjednika Yassera Arafata, vođe Palestine i heroja sviju nas", izjavio je glasnogovornik indonezijskog ministrastva vanjskih poslova Marty Natalegawa.