Tri godine poslije
6

Razočarenje Brexitom: Znatna većina želi novi referendum o članstvu u EU

B. R.
Veliki broj Britanaca smatra da nije ispunjeno ono što su obećavali zagovornici Brexita (Foto: EPA-EFE)
Veliki broj Britanaca smatra da nije ispunjeno ono što su obećavali zagovornici Brexita (Foto: EPA-EFE)
Na treću godišnjicu od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (Brexit), prema jednoj od posljednjih anketa, dvije trećine stanovnika ove države podržava održavanje referenduma na kojem bi se razmotrilo da država ponovo bude članica Unije.

Prema anketi koju je za britanski list Independent provela kompanija za istraživanje javnog mnijenja Savanta, smanjio se broj onih koji se protive ponovnom referendumu. Anketiranjem je utvrđeno i to da Britanci smatraju da su se pogoršali ekonomija, globalni utjecaj njihove zemlje i sposobnost kontrole granica.

Dojam je da je sve to doprinijelo povećanju broja onih koji žele novi referendum na kojem bi se razmatralo ponovno članstvo u EU. To želi 65 posto građana, dok je taj postotatak prošle godine iznosio 55 posto.

Chris Hopkins iz kompanije Savanta smatra da je moguće da su mnogi precijenili potencijale prednosti Brexita. Prema njegovim riječima, teško je zamislivo da bi se ekonomski problemi mogli riješiti članstvom u EU, ali da su percepcije bitne. Jedna od tih percepcija jeste da se Brexitom otežala kontrola granica, a obećavano je da će se Brexitom ojačati ta kontrola.

Bolja kontrola granica je bila ključno obećanje onih koji su zagovarali Brexit. Polovina Britanaca smatra da se kontrola granica pogoršala, dok je prošle godine bilo 43 posto onih koji su tako smatrali.

Anketiranjem je utvrđeno i to da je 54 posto onih koji su mišljenja da je izlazak iz Unije bio pogrešna odluka. Ovakvog mišljenja je prošle godine bilo 46 posto Britanaca. Osim toga, 56 posto je onih koji su stava da se izlaskom iz EU pogoršala ekonomska situacija, dok je prošle godine bilo 44 posto onih koji su imali takav stav.

Sada 50 posto misli da se globalni utjecaj Velike Britanije pogoršao, dok je prošle godine to mislilo 39 posto građana.

Britanska privredna komora je prošle sedmice pozvala vladu da razmotri kako poboljšati trgovinu s EU. Londonska škola ekonomije (LSE) je ranije prošli mjesec utvrdila da je Brexit u dvije godine, do kraja 2021., uzrokovao rast prosječnih cijena hrane za 210 funti (465 KM), a kao razlog za to istaknuto je uvođenje dodatnih birokratskih procedura.

Kako piše list Independent, postoje naznake da i zagovornici Brexita postaju frustrirani. Bivši ministar za zaštitu okoliša, hranu i ruralni razvoj George Eustice je konstatovao da je Brexit značio da se mnogo da, a da se dobije premalo.

Rezultate posljednje ankete komentarisala je glasnogovornica za vanjske poslove u Liberalnoj stranci Layla Moran.

"Nije iznenađujuće što se britanska javnost tako osjeća, kada su konzervativci (koji su vladajući) dali sve od sebe da otežaju trgovinu malih preduzeća, da poljoprivrednici prodaju proizvode u inostranstvu i da naučnici sarađuju s kolegama. Odluka konzervativne vlade da stavi barijere našim najvećim trgovinskim partnerima je posljednja stvar koja nam je bila potrebna", konstatovala je Moran.

Glasnogovornik britanske vlade je izjavio da se u potpunosti iskorištavaju prednosti Brexita te da se državi vraća status suverene, nezavisne zemlje koja odlučuje o svojoj sudbini. Prema njegovim riječima, vraćena je kontrola nad granicama, nad donošenjem zakona i uklonjeni su brojni birokratski nedostaci, štedeći novac preduzećima i građanima.