Svijet
0

Razgovori SAD-a i Irana?

FENA
Iran i Sjedinjene Države uskoro bi mogli održati direktne razgovore. Iran je potvrdio da će učestvovati na međunarodnoj konferenciji o budućnosti Iraka, koja se u četvrtak održava u egipatskom ljetovalištu Sharm al Sheikhu.

Šef iračke diplomatije Hoshiar Zebari ocijenio je da je vrlo vjerovatno da se sastanu i predstavnici Teherana i Washingtona.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice potvrdila je da je moguće da će se sastati sa svojim iranskim kolegom Manucherom Mottakijem, ali je dodala da Iran mora promijeniti svoje ponašanje.

"Ne odbacujem mogućnost da bismo mogli da se sretnemo, ali šta moramo da uradimo? To je potpuno jasno. Iran mora prestati snabdijevati oružjem strane borce i spriječiti njihov prelazak preko granice u druge zemlje, mora prestati koristiti najsavremeniju tehnologiju kojom se ubijaju američki vojnici, kao i prestati s huškanjem milicija u Iraku koje potom ubijaju nedužne Iračane. Dakle, jasno je šta mora uraditi", kazala je Rice.

Condoleezza Rice je napomenula da će stabilnost u Iraku biti jedina tema razgovora između dvije strane, čime je isključila mogućnost da bi na dnevnom redu moglo da se nađe i pitanje iranskog nuklearnog programa.

Iran je oklijevao da učestvuje na konferenciji zato što bi bio prisiljen na susret sa SAD, koje i dalje drže pet zarobljenih iranskih državljana u Iraku, javlja BBC.

Iranski savjetnik za nacionalnu sigurnost Ali Laridžani trenutno je na razgovorima u Bagdadu.