Svijet
0

Raste broj poginulih u poplavama na Tajlandu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Broj poginulih u poplavama koje su izazvane višemjesečnim kišnim padavinama na Tajlandu premašio je 500, izjavili su danas zvaničnici.

Veliki dijelovi tajlandske prijestonice su pod vodom i postoji bojazan da bi i centralni dio grada mogao još teže biti pogođen poplavom. Grad, koji je ispresijecan rijekama i kanalima, već nekoliko sedmica ugrožava nabujala voda.

Dopisnik britanske medijske kuće BBC iz Bangkoka navodi da se ponovo pojačavaju sumnje  da li će vlasti uspjeti da zaštite prijestonicu od novih poplava. 

Vlada je najavila plan za oporavak od poplava vrijedan četiri milijardi dolara.

Tajlandski premijer Jingluk Šinavatra rekla je da će novac biti upotrijebljen za obnovu teže oštećenih kuća i firmi.

"Obnova mora biti okončana u narednih 45 dana, jer ljudi već dovoljno dugo pate", rekla je premijerka,  prenose lokalni mediji.

Ona je od javnosti zatražila razumijevanje u vrijeme kada se vlada bori za sanaciju posljedica katastrofe.
Vlasti su na meti kritika zbog, kako se navodi, sporog odgovora na poplave te zbog kontradiktornih pozive za evakuaciju.

Nabujala voda se povlači na sjeveru Tajlanda ali Ministarstvo za prevenciju i ublažavanje posljedica katastrofe navodi da je do sada poznato da je od jula u poplava poginulo 506 ljudi.

U Bangkoku do sada nije bilo žrtava poplava, ali je petina grada pod vodom i desetina hiljada stanovnika osam od 50 oblasti dobilo je obavještenje o evakuaciji.

Mještani prigradskih naselja u Bangkoku optužuju vlasti da su žrtvovali njihove kuće kako bi spasili centralni dio grada.