Svijet
0

Rasmussen: NATO će nastaviti operacije u Libiji

FENA
Fogh Rasmussen (Foto: AFP)
Fogh Rasmussen (Foto: AFP)
NATO "će nastaviti" sa svojim operacijama u Libiji kako "ne bi veliki broj civila izgubio život", izjavio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

"NATO će nastaviti svoju misiju, jer ako je obustavimo, veliki broj civila bi mogao izgubiti život", izjavio je Rasmussen na jednom videosnimku objavljenom na internetskoj stranici NATO-a.

"Posljednjih dana se govori da su akcije NATO-a dovele do civilnih gubitaka. Duboko žalim svaki ljudski gubitak", dodao je on.

"Ne zaboravite da je Gadafijev režim inicirao sukob kada je napao svoj narod, a to nije učinio NATO", kazao je Rasmussen. "Snage Gadafijevog režima bombardiraju gradove s tenkovima i teškom artiljerijom, a ne NATO", dodao je.

"Gadafijev režim ispaljuje rakete iz džamija i bunkera u blizini igrališta za djecu, a ne NATO", kazao je glavni tajnik NATO-a.

Italija je zatražila u srijedu da prestanu neprijateljstva u Libiji kako bi se uspostavili humanitarni hodnici, dok NATO nastavlja s udarima na snage režima Moamera Gadafija usprkos kritikama zbog udara u kojima su ubijeni civili.

Pariz se odmah usprotivio "prekidu operacija", ocijenivši da bi "Gadafi dobio dovoljno vremena da se reorganizira".