Predsjednik Irana
74

Raisi zaprijetio ženama koje ne nose hidžab: Snosit ćete posljedice

V. K.
Ebrahim Raisi (Foto: EPA-EFE)
Ebrahim Raisi (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Irana Ebrahim Raisi osvrnuo se na one žene u ovoj zemlji koje i dalje odbijaju nošenje hidžaba te je poručio kako će zbog toga snositi posljedice.

Nekoliko sedmica prije prve godišnjice smrti djevojke Mahse Amini, tzv. moralna policija u Iranu počela je ponovo poduzimati represivne mjere protiv kršenja pravila nošenja hidžaba.

Tim povodom oglasio se i iranski predsjednik te je rekao kako one žene koje ne nose hidžab zapravo prate neprijateljske planove.

"Širenje pojave skidanja hidžaba definitivno će biti zaustavljeno. Neke žene bez hidžaba toga nisu svjesne pa ih treba upozoriti, ali neke od njih prate neprijateljski plan", rekao je Raisi.

Inače, Iran je u julu najavio pooštravanje kazni i mjere za one žene koje ne poštuju ova pravila. Između ostalog, zakon predviđa i do 15 godina zatvora za nepoštivanje islamskog kodeksa oblačenja.

"Očekuje se kako će parlament o tome glasati u naredna dva mjeseca. Kontroverzna reforma direktan je odgovor na val protesta koji je pokrenut 2022. godine nakon smrti Amini", navodi njemački Tagesschau.