Svijet
2

Radio Iran: Vođa IDIL-a Abu Bakr al-Baghdadi je mrtav

Klix.ba
Vođa terorističke organizacije IDIL Abu Bakr al-Baghdadi je mrtav, objavio je danas Radio Iran.

Ranije su svjetski mediji objavili da je Al-Baghdadi teško ranjen u napadu koalicijiskih snaga koji je izvršen u martu. Prema tom izvještaju, vođa IDIL-a je ranjen u distriku al-Baaj u blizini sirijske granice. Navodno se polako oporavljao i pri tome nije upravljao aktivnostima IDIL-a.

Vjeruje se da je Al-Baghdadi čovjek u četrdesetim, a SAD su ponudile nagradu od 10 miliona dolara za njegovu glavu. Kontrolu nad IDIL-om je preuzeo 2010. godine kada se ova organizacija odvojila od Al-Kaide i postala nezavisna vojna sila, a Al-Baghdadi je postao vođa.

IDIL je pretrpio brojne gubitke proteklih mjeseci, a mnogi komadanti su ubijeni ili teško ranjeni. Nedavno je irački vojni komandant Abdul Amir al Shammari rekao da su njegove snage ubile oko 250 terorista za samo nekoliko dana.

Pod Al-Baghdadijevim vodvom je IDIL zauzeo sjeverne i zapadne dijelove Iraka. Na osvojenim teritorijama je uspostavljen strog zakon, a svijetom su se proširile fotografije i snimci brutalnih ubistava koje su izvršile pristalice IDIL-a.