Krupno pitanje u Izraelu
0

Radikalna vjerska stranka u Izraelu predložila da se izučavanje Tore izjednači sa vojnom službom

F. H.
Yitzhak Goldknopf, lider UTJ i ministar u Vladi Izraela
Yitzhak Goldknopf, lider UTJ i ministar u Vladi Izraela
Ultraortodoksna Ujedinjena judaistička stranka Tore (UTJ) predložila je u utorak temeljni zakon čiji je cilj zakonski učvrstiti izuzeće od vojne službe IDF-a za studente vjerskih akademija (ješivota).

Prva klauzula prijedloga zakona, nazvana Osnovni zakon: proučavanje Tore, kaže: "Proučavanje Tore je vrhunska vrijednost u baštini jevrejskog naroda."

Druga klauzula kaže da Država Izrael kao jevrejska država smatra poticanje proučavanja Tore i učenika Tore od najveće važnosti, a s obzirom na njihova prava i dužnosti, one koji se posvete proučavanju Tore kroz duže razdoblje treba smatrati osobama koje su pružile značajnu uslugu Državi Izrael i jevrejskom narodu.

Svih sedam članova UTJ-a u Knessetu predstavili su se kao sponzori prijedloga zakona.

Svrha zakona je spriječiti buduću odluku Vrhovnog suda o odbacivanju novog zakona o regrutaciji haredima na ustavnim osnovama.

Prethodni zakon, koji je istekao krajem juna donesen je 2014. i izmijenjen 2015. godine. Njime su utvrđena godišnja izdvajanja za haredi regrute IDF-u i sankcionirani ješivoti koji nisu ispunili te iznose. Osim toga, haredi muškarci koji navrše 26 godina konačno su oslobođeni službe.

U septembru 2017. Vrhovni sud je zakon proglasio neustavnim, budući da je izuzeće koje je dao ocijenjeno preopsežnim i time krši pojam jednakosti. Sud je isprva Knesetu dao godinu dana da izmijeni prijedlog zakona, ali je to odgođeno 15 puta zbog ponavljanja izbora od tada.

Haredi su isprva zahtijevali klauzulu o poništenju kako bi osigurali da će ona moći poništiti sličnu presudu Vrhovnog suda u budućnosti. Međutim, zbog javne kritike takvog poteza, sadašnjim bi prijedlogom klauzula o zaobilaženju postala nepotrebna, jer Vrhovni sud više ne bi imao ustavnu osnovu za odbacivanje budućeg zakona.

Osnovni zakon: studija Tore pojavio se u koalicijskim sporazumima između Likuda i UTJ-a i trebao je biti usvojen zajedno s budžetom koji je krajem maja postao zakon. Međutim, Likud se u utorak distancirao od prijedloga, koji mnogi Izraelci smatraju suštinski diskriminirajućim.

"Osnovni zakon: proučavanje Tore nije na stolu i neće proći", rekao je Likud u izjavi.

"Visoki dužnosnik" haredske sefardske stranke Shas, koja je također dio koalicije, rekao je da je stranka "u šoku" jer je prijedlog iznijet bez njena znanja ili pristanka, što nanosi ogromnu štetu odbrani studenata ješive. Dužnosnik je istaknuo da je upravo prošle sedmice koalicija odlučila sazvati tim pravnih stručnjaka i stranačkih predstavnika kako bi došli do sveobuhvatnog prijedloga vladinog zakona.

"Nažalost, ko god da je ovo objavio u sadašnjem vremenu, usred građanske krize i ozbiljnog raskola u naciji, sabotirao je cilj i doveo do ozbiljnog huškanja protiv učenika ješive", poručio je.

Predsjedavajući partije Nacionalnog jedinstvaBenny Gantz, bivši ministar odbrane i načelnik štaba, napisao je na Twitteru da, iako je proučavanje Tore bilo centralno mjesto u životima Jevreja tokom generacija, prijedlog zakona bi ispraznio pojam Armije naroda i prouzročio bi stratešku štetu budućnosti Države Izrael, piše Jerusalem Post.