Bilježi puls
0

Radar ruskog inovatora može pomoći u traženju ljudi

FENA
Prema podacima japanske policije, poslijije razornog zemljotresa i cunamija sudbina više od 16.000 Japanaca je neizvjesna.

Za njihovo traženje spasioci koriste najsavremeniju opremu, između ostalog i radar ruskog inovatora koji može da otkrije život na dubini od pet-šest metara, prenio je Glas Rusije.

"Ako ste se našli pod ruševinama - dišite dublje!" - takav savjet može dati ruski naučnik Gajrat Ikramov, koji je prije nekoliko godina izumio radar koji na rastojanju od 70 metara može odrediti brzinu pulsa kod čovjeka. Ali, u zoni direktne vidljivosti.

Pod ruševinama radijus se osjetno smanjuje iako ostaje efikasan na razdaljini od pet-šest metara.

Poslije korekcije na monitoru može se vidjeti da li neko postoji, da li diše ili ne, da li se kreće ili ne.

"Ako čovjek diše, tačnije ako se njegov grudni koš pomjera, na centimetar ili manje, mi dobijamo signal disanja preko monitora kompjutera, njegovu frekvenciju, amplitude i slično", kaže Ikramov.

Prvi su interesiranje za radar ispoljili Japanci iako se uređaj nije proizvodio u inostranstvu, već u Rusiji, u Nižnjem Novgorodu.

Sada se ovaj radar koristi u Južnoj i Sjevernoj Americi, jugoistočnoj Aziji i u nekim zemljama Evrope.

Po riječima Ikramova, njegov uređaj je spasio već mnogo života.

Godine 2004, poslije zemljotresa u Japanu, u gradu Nigata, našli su dječaka koji je bio zatrpan u kolima poslije odrona. Bio je zatrpan oko 96 sati i pronađen je pomoću radara.

U provinciji Sečuan u Kini 2008. godine uređaj su koristili japanski spasioci koji su došli u pomoć. Pronađeno je nekoliko ljudi. U Krajstreču na Novom Zelandu ove godine je bila srušena zgrada u kojoj se nalazilo preko 30 Japanaca.

Radiotalasi s radara pomažu da se spase ljudi u razrušenim zgradama, havarisanim rudnicima, pod snježnim lavinama.

Uređajem može da upravlja jedan čovjek, komforan je za korištenje zbog male težine i jednostavan je za upravljanje.

Za svoj pronalazak Ikramov je dobio nagradu ruskog ministarstva za vanredne situacije.