Svijet
8

Putnici silom zaustavili polijetanje aviona u Kini

Anadolija
Let Eastern Airlinesa u Kini prisilno je zaustavljen prije polijetanja za Peking i vraćen na izlaznu kapiju kada su se putnici frustrirani zbog kašnjenja posvađali sa posadom i otvorili vrata aviona za hitni izlaz.

Policija je odvela 25 putnika u gradu Kunming zbog incidenta koji se dogodio u noći sa petka na subotu, nakon što je avion zbog vremenskih neprilika kasnio više od pet sati.

Državna novinska agencija Xinhua citirala je jednog putnika koji je rekao da su ukrcani putnici od pilota zatražili objašnjenje za kašnjenje, ali da ga on nije obrazložio. 

"Bio je poprilično uzrujan i psovao je", napisao je Fengyunzhe Tianxingjian na mikroblogu u 4:50 sati po lokalnom vremenu.

"Neki putnici su pozvali policiju, ali je pilot insistirao na polijetanju. Na to su putnici otvorili troje vrata za izlaz u slučaju hitnosti pokušavajući da zaustave polijetanje. Pilot je izgubio kontrolu i nismo mogli rizikovati dozvolivši mu da poleti", dodao je.  

Kako navodi Xinhua, let MU2036 trebao je poletjeti u petak u 20:45 sati, no, zbog snježnih padavina do subote rano ujutru ostao je na pisti. Putnici su završili ukrcavanje na avion u 1:40 u subotu, a onda su čekali da led na avionu bude očišćen.

Nakon nekoliko sati sjedenja u avionu starija žena se požalila da se ne osjeća dobro na što su putnici zatražili objašnjenje.

Glasnogovornik aviokompanije negirao je da su članovi posade koristili "neprikladne izraze". 

"Posada je poštovala pravila", izjavio je glasnogovornik za Xinhuu.

U Kunmingu su zbog vremenskih neprilika u petak otkazana 23, a kasnila su 83 leta.