Voz Dnjepar-Kijev
95

Putnici iz vagona izbacili ukrajinskog vojnika zbog "smrada", reagovao ministar vanjskih poslova

F. H.
Foto: Ukrainska Pravda
Foto: Ukrainska Pravda
Oficira ukrajinske vojske Viktora Jakimenka, 11. novembra su iz vagona voza kojim je išao sa službe na odmor izbacili drugi putnici jer je navodno "smrdio". Incident se desio u vozu koji saobraća na relaciji Dnjepar-Kijev.

"Vrlo 'pristojan' kondukter zamolio ga je da izađe u predvorje i tamo prespava, jer... smrdi", rekli su iz humanitarne organizacije Zemlja nepokorenih.

Čovjek koji je imao kartu za voz bio je prisiljen spavati u predvorju. Viktorova kći napisala je da mrzi "moralna čudovišta" zbog kojih se njen otac, koji se borio u Donbasu, vozio u predvorju.

Iz željezničke kompanije "Ukrzaliznytsia" su kazali da vojnika nije izbacio kondukter, nego putnici koji su se nalazili pored njega. Također, naveli su da kondukteri nisu primjetili sukob i da nisu reagovali ispravno.

"Odmah organiziramo obuku za stjuarde o brizi i pažljivom tretmanu branitelja, jer oni imaju dovoljno stresa izvan voza", poručili su iz Ukrzaliznytsia.

Kompanija je također apelirala na putnike da odmah prijave slične incidente kondukteru voza, kontakt centru ili da pišu direktno kompaniji.

"Apeliramo na putnike na strpljenje i poštovanje: naši branitelji ne mirišu uvijek na lavandu, ali toliko mirišu na hrabrost da neprijatelj bježi na drugu obalu Dnjepra", poručili su iz Ukrazaliznytsia.

Na incident je reagirao i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Progovorio je o incidentu kojem je svjedočio 2008. godine, kada je letio domaćim letom u Sjedinjenim Državama između dvije države:

“Kada su svi zauzeli svoja mjesta, stjuardesa je objavila: 'Dragi putnici, danas su u avionu četiri vojnika koji se vraćaju kući iz rata. Zahvalimo im za njihovu uslugu pljeskom'. Cijeli avion je zapljeskao," opisao je Kuleba svoje iskustvo i napomenuo da su se vojnici vratili iz rata u Iraku prema kojem je stav u američkom društvu bio pomiješan.

"No ni drugačiji odnos američkog društva prema tom ratu nije utjecao na poštivanje vojske. I to je tačno: vojnik zaslužuje poštovanje bez obzira na bilo koji kontekst, politički, društveni status, kulturna, estetska ili aromatična uvjerenja", napisao je Kuleba.

Dmitro Kuleba također je izrazio zahvalnost ukrajinskom vojniku Viktoru Jakimenku i poželio mu ugodan odmor kod rodbine, kojoj se vratio iz Donbasa.

"Smrad nije od vojnika, nego od onih koji su ga prezreli", rekao je Kuleba, prenosi Ukrainska pravda.