Dolazili i u BiH
40

Putinu bliska grupa "Noćni vukovi" podiže kip Slobodanu Miloševiću u centru Moskve

B. H.
Foto: Tsargrad
Foto: Tsargrad
Ozloglašena grupa "Noćni vukovi", bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, podiže spomenik bivšem srbijanskom predsjedniku i haškom optuženiku Slobodanu Miloševiću.
Skulptura, koja je izlivena u bronzi u Srbiji, visoka je dva metra i djelo je akademskog kipara iz Beograda Dragana Radenovića.

Za otprilike mjesec dana, sredinom juna, u centru Moskve trebao bi biti postavljen spomenik bivšem srbijanskom predsjedniku i haaškom optuženiku Slobodanu Miloševiću, inicijatoru ratova na području bivše Jugoslavije u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Rekao je to u intervjuu za ruski tabloid Cargrad Marat Bashirov, profesor na Visokoj školi ekonomije Nacionalnog istraživačkog instituta Moskovskog univerziteta, a inicijator toga je poznati proputinovski propagandist, vođa Moto kluba "Noćni vukovi", Aleksandar Zalldostanov poznat kao "Hirurg".

Putin je počasni član tog režimskog motokluba koji podržava agresiju na Ukrajinu i brani ostvarenje ideja "Ruskog svijeta", a "Noćni vukovi" stalni su ukras proputinovskih demonstracija. Skulptura koja je izlivena u bronzi u Srbiji visoka je dva metra.

Statua prikazuje Miloševića kako u ruci drži masku koja s jedne strane podsjeća na lik iz poznate slike norveškog slikara Edvarda Muncha - Vrisak. Bashirov je za ruski portal rekao da se Srbi trebaju sramiti što spomenik neće biti podignut u Srbiji. Spomenik je završen i već je poslan u Moskvu u pratnji "Noćnih vukova".

Baširov u intervjuu navodi da je razlog za podizanje spomenika u Moskvi prije svega to što je "Milošević prva žrtva zločinačkog NATO-a", misleći na intervenciju 1999. godine, ali ne spominjući da je do intervencije došlo zbog rata i zločina koje je njegov režim počinio na Kosovu, kada je u nekoliko mjeseci protjerao više od 800 hiljada Albanaca s Kosova,. Podsjetimo da je i sadašnji srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bio u vladi kao ministar informisanja.

Pema riječima Zalldostanova, Srbija još oklijeva oko podizanja tog spomenika, pa će on biti "insceniran" u Rusiji, a potom i u Srbiji, kada Rusija probije led. Prema Baširovu, "srpski izdajnici" izručili su Miloševića Haagu i on je "životom platio obranu domovine".

"Srbija nam je iz historijskih razloga možda jedini vidljivi saveznik i partner. Iako je Srbija pod stalnim pritiskom da nam nametne nekakva ograničenja. Druga zemlja saveznica je Mađarska, ona nam je blizu zbog ekonomskih veza", kazao je Beširov.

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov tvrdi da su pripreme i radovi na postavljanju spomenika u završnoj fazi i da se spomenik podiže u znak zahvalnosti Miloševiću, "koji je proročki predvidio što će se dogoditi Rusima".

Prije nekoliko godina pokrenuta inicijativa da se Miloševiću u Beogradu podigne spomenik i da se jedna ulica ili trg nazovu njegovim imenom, a podsjetimo da je sadašnji ministar vanjskih poslova Srbije i nekadašnji ratni glasnogovornik Miloševića Ivica Dačić najavljivao gradnju spomenika, no ta ideja je zamrla.

Podsjećamo, 9. januara na proslavi neustavnog praznika dana RS-a članovi Noćnih vukova su učestvovali na defileu u Istočnom Sarajevu. Njima je 2018. godine zabranjen ulazak u BiH jer su označeni kao sigurnostna prijetnja, no to ih nije spriječilo da stignu u našu zemlju kasnije.