Zahtjev predsjednika
12

Putinova Nacionalna garda sastavljena od elitnih vojnika će štititi ruske regionalne lidere

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je da Nacionalnu gardu čine elitni vojnici, a njihov zadatak bi bio da štite ruske regionalne lidere.

Očekuje se da će parlament odobriti zahtjev predsjednika, jer njime dominiraju poslanici vjerni Putinu.

Nacionalna garda je formirana prošle godine, a na njenom čelu je bivši Putinov tjelohranitelj Viktor Zolotov, ujedno i njegov dugogodišnji saveznik.

Putin je imenovao 11 novih guvernera prije martovskih predsjedničkih izbora, a očekuje se da će predsjednik željeti i četvrti mandat.

Novi ljudi su uglavnom mlađi od guvernera koje su zamijenili. Njih imenuje Kremlj, a oni generalno dolaze iz moskovske strukture moći. Neki od njih su imali tek manje veze s regijama kojim upravljaju.

Trenutno su elitni državni tjelohranitelji na raspolaganju samo predsjedniku, premijeru, visokim parlamentarcima i zvaničnicima pravnog sistema, kao i liderima država koji dolaze u posjete Rusiji.

Glavni zadaci Nacionalne garde su borba protiv terorizma, zaštita vitalnih objekata poput nuklearnih elektrana, zaštita skladišta oružja, sprečavanje remećenja javnog reda i mira te sprečavanje trgovine oružjem i drogom.

Komandni lanac vodi direktno do Kremlja te zaobilazi ministarstvo odbrane i unutrašnjih poslova.

Putin je ranije upozorio da se Rusija mora zaštititi od revolucija koje su ranije svrgnule predsjednike Ukrajine, Gruzije i Kirgistana.