Svijet
21

Putin: Rusija nije homofobna, ali preferira zdravu porodicu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija nije homofobna, za razliku od nekih američkih država, kazao je u petak Vladimir Putin podsjetivši da je njegov credo "tradicionalna porodica, zdrava porodica".

"Oni koji pokušavaju da nam zalijepe etiketu homofobne zemlje su baš oni kojima je netradicionalna seksualna orijentacija krivični delikt", izjavio je predsjednik čije je riječi prenijela ruska novinska agencija TASS.

Agencija je podsjetila da je Putin aludirao na neke američke države u kojima je homoseksualnost krivični delikt.

Homoseksualni brak je trenutno legalan u 34 od 50 američkih država.

Rusija, u kojoj je homoseksualnost smatrana zločinom 1993. godine i mentalnom bolešću do 1999. godine, usvojila je prošle godine zakon koji kažnjava novčanim i zatvorskim kaznama svaki čin homoseksualne i pedofilske "propagande" pred maloljetnicima. Ovaj zakon je prilikom usvajanja izazvao žestoke kritike, posebno u zapadnim zemljama, podsjeća agencija AFP.

"Mi priznajemo i ne ugrožavamo prava seksualnih manjina", kazao je Putin prilikom susreta s članovima predsjedničkog komiteta za ljudska prava.

"Ali, tradicionalna porodica, zdrava porodica, naš je strateški izbor", naglasio je on i dodao "jedno ne isključuje drugo".