Svijet
0

Putin: Moskva može promijeniti mišljenje, ali to zavisi od NATO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin nije u ponedjeljak isključio da se Rusija može "vratiti" primjeni Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE), koji je nedavno suspendirala, ako članice NATO-a "ratificiraju" izmijenjenu verziju sporazuma i "počnu da je primjenjuju".

"Ako naši partneri ratificiraju taj sporazum i počnu da ga primjenjuju, ne isključujemo da ćemo mu se ponovo i u potpunosti vratiti. Ali nećemo čekati cijelu vječnost", kazao je on prilikom posjete Centru za svemirsku izgradnju NPO Lavočkin u Kimki, blizu Moskve.

"Rusija nije samo potpisala taj sporazum, ona ga je ratificirala i jednostrano primjenjivala niz godina. Takva sitaucija se više ne može podnositi", dodao je on.

Kremlj je potvrdio u petak da će 12. decembra Rusija prestati da sudjeluje u Sporazumu o konvencionalnom oružju.

Sporazum su 1990. godine potpisale zemlje članice NATO-a i Varšavskog pakta, godinu dana prije pada SSSR-a. Sporazum, koji ograničava raspoređivanje tenkova, aviona i teškog oružja na Starom kontinentu, izmijenjen je 1999. u Istanbulu zbog nestanka sovjetskog bloka.

Članice NATO-a nisu ratificirale izmijenjenu verziju, zaključivši da su ruske trupe zadržane u separatističkim proruskim regijama Gruzije i Moldavije, dvjema bivšim sovjetskim republikama.

Moskva je ratificirala 1999. godine izmijenjenu verziju, a od članica NATO-a traži da isto to učine.