Medvedev dao zadatak
0

Putin dobio rok za smjenu ministara iz upravnih odbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odredio je u subotu premijeru Vladimiru Putinu 1. juli kao rok za početak smjenjivanja ministara iz uprava državnih firmi, uljučujući i moćnog Putinovog zamjenika Igora Sečina.

Medvedevljev poziv Sečinu i ostalim Putinovim saveznicima da se odreknu mjesta u upravnim odborima državnih firmi pokrenuo je nagađanja o tome da predsjednik izaziva svojeg mentora na odmjeravanje snaga prije predsjedničkih izbora koji će se održati u martu 2012.

Medvedev i Putin zajedno vladaju Rusijom otkad je Medvedev naslijedio Putina na mjestu predsjednika države 2008, ali Putina veliki dio ruske javnosti i dalje doživljava kao moćnijeg i utjecajnijeg političara u odnosu na Medvedeva.

Putin i Medvedev najavili su da će zajedno odlučiti o tome ko će se iduće godine kandidirati na predsjedničkim izborima. Analitičari imaju različita mišljenja o tome koliko je ozbiljan jaz među njima.

Dio investitora i analitičara smatra da je razmimoilaženje u stavovima Putina i Medvedeva samo sofisticirana varka kako bi se stvorio dojam političkog takmičenja u zapravo vrlo strogo kontroliranom političkom sistemu.