Napadač ubio i vlastitu majku
225

FOTO+VIDEO / Pucnjava u školi u Connecticutu, ubijeno 20 djece i 6 odraslih ljudi

Klix.ba
(Foto: AFP)
U pucnjavi koja se u petak dogodila u osnovnoj školi u Connecticutu poginulo je 27 osoba, među kojima je dvadesetoro djece, šest odraslih osoba, a mrtav je i napadač odgovoran za novu tragediju u SAD-u.

Pucnjava se dogodila u školi Sandy Hook koja se nalazi u gradu Newton sjeveroistočno od New Yorka. Napadač koji je ubio nedužne osobe je mrtav, a sumnja se i da je imao pomagača. Sve škole u okolini su zatvorene. U bolnici se nalaze tri osobe koje su u veoma teškom stanju.

Među poginulima su direktor škole, psiholog i majka napadača, učiteljica u pomenutoj školi. U napadačevoj kući u New Jerseyju je pronađeno još jedno tijelo.

Svjedoci kažu da je napadač, koji je ranije greškom američkih medija identifikovan kao Ryan Lanza (24), ispalio oko 100 metaka na svoje žrtve. Bio je naoružan s dvije puške, a nosio je i neprobojni prsluk. Prema posljednjim informacijama, osimnjičen za ubistva je dvadesetogodišnji Ryanov brat Adam, koji je pronađen u beživotnom stanju. Još uvijek nije poznat uzrok njegove smrti. Policija je privela njegovog brata Ryana na ispitivanje.

O pucnjavi, koja se dogodila oko 9:40 sati po lokalnom vremenu, obaviješten je i američki predsjednik Barack Obama, koji tokom obraćanja naciji nije mogao sakriti suze.

Radi se o najsmrtonosnijoj pucnjavi nakon one koja se dogodila na Tehnološkom univerzitetu u Virginiji u kojoj su ubijene 32 osobe. Također, ovo je treća veća pucnjava ove godine u SAD-u.

Zbog nove tragedije zastave u Washingtonu su spuštene na pola koplja.