Svijet
0

PSVE: "Iscrpljena" mogućnost kompromisa između Beograda i Prištine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Mogućnost nalaženja kompromisa između Beograda i Prištine oko budućnosti Kosova je iscrpljena, ocjena je Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE).

Vijeće sigurnosti UN-a sada bi trebalo prevazići postojeće razlike i nametnuti rješenje, navodi Komitet u nacrtu rezolucije usvojenom jučer, ali ukoliko ne bude u stanju da postigne jednoglasnu odluku, "nije isključeno" da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost. U tom slučaju, EU bi trebala "ostvariti napor na postizanju jedinstvene pozicije" prema takvoj objavi, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

U popratnom memorandumu izvještača, lorda Rusella-Johnsstona iz Ujedinjenog Kraljevstva, dalje se navodi: "Ponovio bih svoj lični stav da je, u odsustvu obostrano prihvatljivog rješenja, nezavisanost jedina realna solucija."

Kazao je kako nije nerazumno dovoditi u pitanje "moralno pravo" Srbije da vlada Kosovom kada se uzme u obzir "njena katastrofalna politika u prošlosti".

Vođa srbijanske parlamentarne delegacije Miloš Aligrudić, međutim, izjavio je: "Preuranjeno je donositi zaključak da su pregovori konačno propali."

On je objavio da će njegova delegacija sačiniti negativno mišljenje o izvještaju. U nacrtu rezolucije, komitet je pozvao sve strane da se drže obećanja da će sačuvati mir i dijalog u svim okolnostima i suzdržavati se svakog pribjegavanja nasilju. Bez obzira kakvo se rješenje nađe, tvrde parlamentarci, Kosovo bi trebalo biti multietničko područje "sigurno za sve koji žive u njemu" i gdje se standardi Vijeća Evrope u potpunosti poštuju.

Izvještaj će biti proslijeđen Parlamentarnoj skupštini na raspravu u utorak 22. januara tokom njenog narednog plenarnog zasjedanja u Strasbourgu od 21. do25. januara 2008., saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.