Svijet
4

Prvi rat koji su SAD izgubile: 40. godišnjica od okončanja brutalnog rata u Vijetnamu

Klix.ba
(Foto: AFP)
Vijetnam obilježava 40. godišnjicu okončanja Vijtenamskog rata u kojem je poginulo više tri miliona osoba. Vojska će svečano paradirati ulicama Ho Chi Minh grada.

Tadašnji Sajgon (Ho Chi Minh) bio je glavni grad Južnog Vijetnama, a 30. parila 1975. godine opkolile su ga komunističke trupe sa Sjevera. Ovaj čin računa se kao okončanje rata u kojem je poginulo tri miliona Vijetnamaca i 58.000 američkih vojnika. Proces ujedinjenja okončan je 1976. godine.

Iako danas na ulicama vlada veliko uzbuđenje, posebno za mlade vojnike koji će prvi put imati čast da u svečanoj uniformi paradiraju svojim gradom, Vijetnamski rat je ostavio duboke ožiljke na ovom narodu.

"Dolazim ovdje jer se sjećanje mora očuvati", rekao je jedan veteran za BBC.

Prvi rat koji su SAD izgubile

Prije 40 godina komunistički vojnici Sjevernog Vijetnama upali su u predsjedničku palaču i preuzeli vlast porazivši Južni Vijetnam koji je podržavala američka vojska. Upravo ovaj rat podijelio je Ameriku na dvije strane. Zapadni mediji pratili su svoje vojnike danonoćno. Ovo je bio prvi rat koji su SAD izgubile.

SAD su se uključile u ovaj rat 1954. godine kako bi spriječile pobjedu komunizma u toj zemlji jer su smatrali da, ukoliko komunizam zavlada u Vijetnamu, proširit će se poput efekta domina i na druge azijske zemlje, a potom zemlje svijeta. U ratu se borilo preko pola miliona američkih vojnika. Amerikanci su zahvaljujući ogromnoj tehnološkoj premoći kontrolirali nebo i more, no teritoriju Vijetnama nisu uspjeli staviti pod efikasnu kontrolu. Cijelo vrijeme trajanja vijetnamskog rata, Vietkong je održao sposobnost da napadne Amerikance na bilo kojoj tački južnog Vijetnama, čak i tamo gdje su Amerikanci smatrali da su potpuno sigurni, kao što je američka ambasada u Sajgonu.

Bitno je naglasiti da je u prvom dijelu ovoga rata učestvovala i Francuska.

Zločin SAD-a

Trideset godina neprekidnog rata ostavilo je još veće posljedice na Vijetnam, od broja mrtvih, ranjenih, nestalih, te raseljenih osoba, što se osjeća do danas, pa sve do utjecaja na okoliš.

Tokom rata, američka vojska je Vijetnam koristila i kao poligon za isprobavanje najnovijih vrsta oružja, uključujući razne vrste bojnih otrova i kemikalija, od kojih je najpoznatiji "agens Orange", hemikalija koja je posipana po vijetnamskim džunglama, a izazivala je otpadanje lišća sa drveća. Amerikanci su zaključili da, kad već ne mogu pobijediti Vijetkong u džungli, mogu pokušati pobijediti džunglu. Priroda se ipak pokazala otpornom i na svu američku tehnologiju, a kasniji slučajevi su pokazali da je upravo agens Orange izazvao rak kod brojnih američkih vojnika.

Vijetnamski rat je poznat i po selu Mai Lai, u kojem je grupa američkih vojnika izvršila pokolj civila. Zbog toga je njihov zapovjednik suđen i osuđen za ratni zločin, kao i vojnici koji su u pokolju učestvovali. Suđenje je provelo američko sudstvo.

Nakon ovog rata otkrivena je bolest PTSP-a nazvan Vijetnamski sindrom.