Svijet
0

Prvi radni dan britanskog premijera

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gordon Brown, novi premijer Velike Britanije formirao je svoj kabinet i najavio da će se novi tim sastati danas kako bi održali poseban sastanak. Brown želi razgovarati o svojim planovima kako oživjeti povjerenje javnosti u politiku koje je njegov prethodnik prokockao tokom posljednjih deset godina.

U današnjem izdanju britanskog "Guardiana", urednik rubrike unutrašnje politike Patrick Wintour analizira moguće poteza novog britanskog premijera i najave njegovih prvih aktivnosti u novoj političkoj ulozi. Naime, Guardianov komentator smatra da iza svih Brownovih aktivnosti stoji njegova jaka namjera da ojača autoritet parlamenta.

"On želi uspostaviti principe i načine na kojima će počivati rad njegove vlade. Uporan je u tome i mnogo mu znači učešće javnosti u radu vlade jer silno želi vratiti izgubljeno povjerenje", stoji u članku.

Novi premijer je na zakazanom današnjem zasjedanju kabineta najavio i rasprave o mogućim reformama izbornog zakona.

Iako najavljuje značajne izmjene u načinu rada vlade, Brown se ipak nije u potpunosti uspio osloboditi postave u vladinom kabinetu za vrijeme Blairove vladavine. Neki bliski saradnici bivšeg premijera, kao što je Hazel Blears i John Hutton dobili su značajne funkcije i u novoj vladi.

Brown i dalje namjerava održavati dobre odnose sa Bijelom kućom smatrajući da je jako važan stabilan i funkcionalan odnos sa SAD-om. Međutim, u britanskoj javnosti postoje određene sumnje da će Brown uspijeti postići značajne rezultate u i izvan zemlje. Tako Wintour u svom članku naglašava da Brown, koliko god revidirao svoj kabinet i premještao funkcionere sa pozicija na pozicije, ne može promijeniti činjenicu da isti ljudi koji su odgovorni za mnogobrojne neuspjehe u posljednjih deset godina vode i njegovu vladu.