Svijet
28

Prvi put u historiji Estonije: Žena izabrana za šefa države

FENA
Estonski parlament je izabrao danas u Predsjedništvo Republike Kersti Kaljulaid bivšu članicu Revizorskog suda, koja je postala prva žena koja pristupa ovoj funkciji.

Uloga estonskog predsjednika je uglavnom ceremonijalna u ovoj baltičkoj zemlji od 1,3 miliona stanovnika, članici EU-a i NATO-a. Rođena 30. decembra 1969. godine u Tartu, Kaljulaid, koja je završila studij biologije i dobila MBA diplomu (Master of Business Administration), predstavljala je svoju zemlju između 2004. i 2016. godine u Evropskom revizorskom sudu. Njen mandat je završio u proljeće.

Danas, ona je dobila 81 glas u parlamentu koji ima 101 člana, dok je 17 poslanika bilo uzdržano i tri nisu učestvovala na izborima. Ona je naslijedila liberala Toomasa Hendrika Ilvesa, koji je bio u dva petogodišnja mandata. Da bi bio izabran, kandidat mora dobiti najmanje dvije trećine glasova članova parlamenta ili 68 glasova. Kako je parlament vrlo podijeljen prisustvom šest stranaka, ovaj rezultat je bilo teško dobiti. Tri poznata kandidata, bivši premijer i evropski komesar Siim Kallas, bivši ombudsmen Allar Joks i bivša šefica diplomatije Marina Kaaljurand, nisu mogli postići i povukli su se iz utrke.

Kaljulaid, koja je bila članica konzervativne stranke Pro Patria četiri godine početkom vijeka, koristi iskustvo različito u struci, radeći u banci i energetskoj kompaniji. Između 1999. i 2002. godine, ona je bila ekonomska savjetnica premijera Marta Laara. Od 2012. godine ona predsjedava vijećem Univerziteta u Tartu. Udata, majka je četvero djece, dvoje iz prvog braka, već odrasle i dvoje iz drugog. Ona je i baka.